Firemný užívateľský účet

E-shop je určený len pre online objednávky B2B klientov Corner & Co. Pre nakupovanie sa prosím prihláste alebo registrujte.

Registrácia nového klienta Prihlásiť sa

Čo získate ako B2B klient

  • Individualizované ceny
  • Prehľadný užívateľský účet
  • Vlastné nákupné zoznamy
  • Zrýchlený modul nákupu
  • Servis a poradenstvo
  • Priamy kontakt s obchodníkom
Ďalšie informácie
Corner logo
Prihlásiť sa

E-shop je určený len pre online objednávky B2B klientov Corner & Co. Pre nakupovanie sa prosím prihláste alebo registrujte. Viac info.

Top vína letnej sezóny alebo ako sa pripraviť na leto

Top vína letnej sezóny alebo ako sa pripraviť na leto

Leto je ročné obdobie, na ktoré sa mnohí ľudia tešia celé mesiace a to z dobrého dôvodu. Je to ideálne obdobie na stretnutie s priateľmi a vychutnanie si stolovania pod holým nebom. Víno sa takmer vždy stáva súčasťou letných večerov. Existuje množstvo ružových, bielych, červených a šumivých vín, ktoré sú ľahké a dajú sa piť celé leto.

Prinášame vám top 10-tku vín, ktoré sú ideálne na letné popíjanie, bez ohľadu na to, ako horúco je vonku.


Existuje množstvo ružových, bielych, červených a šumivých vín, ktoré sú ľahké a dajú sa piť celé leto. Hľadajte vína s nasledovnými vlastnosťami: Ľahké až stredné telo a suchá chuť. Dôležitú úlohu pri servise vína zohráva samozrejme teplota. Nezabudnite, všetky tipy vín, či už šumivé alebo červené, sa musia hlavne v lete chladiť. 

Prosecco pre väčšinu ľudí evokuje letnú párty. Bublinky tancujú v kalichu v rytme hudby. Ľahké, ovocné a šťavnaté vhodné ako aperitív a tiež k príprave letných drinkov.  Siahnite po bublinkách od Serena Wines - Prosecco Treviso brut.

Rizling rýnsky je jedným z najzaujímavejších bielych vín. Môže byť ľahký a jemný, no stále prekypuje svojim senzorickým prejavom. Vyznačuje sa sviežou kyselinkou a tónmi broskýň, hrušiek a marhúľ.  Rizling výborne odráža terroir ako to nedokáže žiadne iná odroda. Patrí k veľmi obľúbeným a vyhľadávaným bielym odrodám a dobre sa mu darí v našich klimatických podmienkach. Rizling je jedným z najprijateľnejších vín, ktoré môže človek piť počas letných mesiacov. Odporúčame Vinárstvo Rariga Rizling rýnsky – Lorencár.

Frappato patrí k ľahkým červeným vínam, ktoré osviežia aj v lete. Prekypuje mineralitou a sviežim, ovocným prejavom zo sopečnej pôdy, na ktorej sa hrozno pestuje. Ideálne s grilovanými morskými plodmi, či k steaku z tuniaka. Toto víno sa môže piť aj samostatne počas letných večerov správne vychladené na 14°C. Reprezentantom je vinárstvo zo Sicílie, vyskúšajte Planeta Frappato Rosso.

Sauvignon Blanc je často presne to víno, čo väčšina ľudí hľadá, keď sa pokúšajú vybrať si perfektné letné biele víno. Nový Zéland a Sauvignon Blanc sú neoddeliteľne spojené a dnes je najrozšírenejšou odrodou a vlajkovou loďou Nového Zélandu. Novozélandský Sauvignon Blanc prenikavo aromatický, láka zmysly tónmi zrelých egrešov, sviežim tropickým ovocím ako grapefruit alebo limetka a tiež svojim herbálnym charakterom. Je čas ochutnať Villa Maria Single Vineyard Sauvignon Blanc Taylor Pass.

Chenin Blanc u nás zatiaľ neobjavená biela odroda. Nadčasová, klasická a zároveň moderná odroda.  Pochádza zo severozápadného Francúzska. V povodí rieky Loiry ponúka nádherné suché vína s pikantnou kyselinkou a kvetinovým záverom. Skvele sa hodí k morským rybám, ustriciam, ale i k hydine. Someliérka pre vás vybrala Domaine Langlois-Chateau Saumur.

Albilo španielska biela odroda, ktorá sa pestuje hlavne v oblasti Ribera del Duero. Víno z tejto odrody vás príjemne osvieži. Noblesné a ušľachtilé. Mirabelky, ananás dotyk broskyne. Vynikajúce ku grilovaným plodom mora alebo k tapas. Vyskúšajte El Lebrero ročník 2020 z vinárstva Bodegas Felix Callejo.

Ružové víno alias Rosé, je perfektné víno k letným pokrmom. Vyniká všestranným použitím a môže sa dokonca podávať spolu ku grilovaným rybám, plodom mora, hydine i k určitým tipom červeného mäsa. Čo sa týka letných vín, je ťažké prekonať osviežujúce kvality ružového vína. Na letnú návštevu si pribaľte víno Gérard Bertrand Coté des Roses, fľaša je zospodu vytvarovaná do podoby ruže.

Chardonnay je ako letný vánok. Spojenie Chardonnay s tanierom mušlí, rozpusteným maslom a pórom, je elegancia teplého večera, ktorú je ťažké prekonať. Cenovo dostupný luxus, ktorý si môže vychutnať každý milovník vína. Vybrali sme slovenské VÍNO NATURAL Domin & Kušický Chardonnay BIO, ročník 2019.

Vína z odrody Sangiovese sú jedným z najlepších červených letných vín na večer. Spomienka na krásne zákutia nádherného Toskánska. Jednoducho neexistuje lepšie víno na pitie popri kúsku alebo dvoch pizze alebo k cestovinám s toskánskym ragú. Vyskúšajte napríklad La Braccesca Sabazio Rosso di Montepulciano v porovnaní s inými podobnými toskánskymi  vínami je relatívne cenovo dostupné.

Vína z oblasti Beaujolais patria k obľúbeným červeným vínam nielen v priebehu leta, ktoré svoju intenzívnu ovocnosť a mineralitu získavajú  zo žulového svahu, na ktorom sa hrozno pestuje. Ovocné, šťavnaté s vyššou kyselinkou  a ľahko piteľné Beaujolais sa dá párovať prakticky s akýmkoľvek mäsom. Vyskúšajte napríklad Domaine Chanson Fleurie k panenke s hubovou omáčkou. 

Leto nepotrvá dlho, choďte von a užívajte si slnečné lúče spolu s kalichom vína.