Vína z Nového Zélandu
História vysádzania viniča pramení v prvej polovici 19. storočia. Anglický misionár Samuel Marsden vysadil na severnom ostrove 100 rôznych odrôd vínnej révy (región Kerikeri). Podstatná zmena novozélandského vinohradníctva a vinárstva začala až v druhej polovici 20. storočia, keď sa v roku 1974 prvýkrát objavil na trhu Sauvignon Blanc (Matua). Nový Zéland patrí medzi 15 najväčších producentov vína na svete. V roku 2014 vyprodukovali potomkovia Maurov 84 mil. fliaš vína. Ich najdôležitejším trhom je Austrália. Niet pochýb o tom, že neexistuje veľa krajín vo svete, ktoré by v oblasti vína dokázali to, čo na Novom Zélande. Je známy svojimi „štyrmi ročnými obdobiami“ počas dňa, s chladnými nocami a teplými, slnečnými dňami. Nový Zéland nie je len Sauvignon Blanc, ale aj skvelý Riesling alebo bohatý a priamočiary Pinot Noir, korenistý Syrah. S entuziazmom a potenciálom aký krajina má, bude dostatok príležitostí ochutnať nové a jedinečné vína. S určitou dávkou nadhľadu sa priblížia viac k európskemu charakteru ako novosvetskému. Víno, ktoré cestuje z ďaleka, ale chutí blízko. Navyše s puncom exotiky.
Odporúčanie someliéra Nový Zéland
„Aj napriek tomu, že prvé víno bolo na Novom Zélande vyrobené v roku 1840 je stále mladou vinárskou krajinou. Neexistujúce apelačné či byrokratické nariadenia a obmedzenia umožňujú produkovať vína oslovujúce široké spektrum ľudí, ktoré rešpektujú aktuálne módne vlny. Vína z tejto krajiny sú aj vďaka tomu spoľahlivými médiami s nadštandardnou senzorickou kvalitou. Navyše so stále bezkonkurenčnou cenou.“